Türk başbakanı den Basın Açıklamasıبيان صحفـــي من رئآسة الوزراء التركية

.

بيان صحفـــي من رئآسة الوزراء التركية

حول موقف تركيا من قرارات مجلس الأمن التابع للأمم المتحدة بشأن الأوضاع في ليبيا

اتخذ مجلس الأمن التابع للأمم المتحدة قراره المرقم 1973 بتاريخ 17 آذار (مارس) 2011 بشأن الأوضاع في ليبيا. والقرار المذكور قد اتخذ وفق البند السابع من ميثاق الأمم المتحدة وهو قرار ملزم ويتضمن أحكاما يستوجب على جميع الدول الإلتزام بها. وقد طالب القرار الأطراف المعنية بالوقف الفوري لإطلاق الناروإنهاء كل أشكال العنف واستهداف المدنيين بشكل تام، كما نص القرار على إتخاذ تدابير لحماية المدنيين وتضمن أيضا فرض حظر جوي في الأجواء الليبية باستثناء الرحلات التي تتم لأغراض إنسانية ونص بوضوح على عدم السماح لتواجد القوات الأجنبية على أي جزء من الأراضي الليبية.

وقد شدد القرار على إتخاذ التدابير اللازمة لانسياب المعونات الانسانية بسرعة وبدون أية معوقات وأشار إلى ضرورة التوصل إلى حلول تلبي المطالب المشروعة للشعب الليبي ، كما أيد جهود الممثل الخاص للأمين العام للأمم المتحدة واللجنة رفيعة المستوى المشكلة من قبل الإتحاد الأفريقي في هذا المجال. وقد تضمن القرار التأكيد على قرار مجلس الأمن التابع للأمم المتحدة والمرقم 1970 بشأن حظر إرسال الأسلحة إلى ليبيا وتوسيع نطاق الحكم الخاص بتجميد الأموال العائدة إلى ليبيا. لقد عبرت تركيا دائما عن رأيها الهادف إلى أن تكون جميع الخطوات المتخذة بشأن الشرق الأوسط وشمال أفريقيا متطابقة مع الشرعية الدولية. كما لا يخفى على الكل أنها قد إعتبرت منذ البدء الوقوف إلى جانب مطالب الشعوب في التغيير والنقلة النوعية مسؤولية أخلاقية تنم عن حكم الضمائر. وفي هذا الإطار فإن تركيا ترى أن الاستجابة لمتطلبات الشعوب المشروعة وعملية التغيير الديمقراطي يجب أن تتحقق بالوسائل السلمية دون استخدام العنف إزاء هذه المطالب. وقد سبق وأن عبرنا وبأعلى المستويات عن تأييدنا التام لنداء الجامعة العربية في 12 مارس والموجه إلى مجلس الأمن التابع للأمم المتحدة حول فرض منطقة حظر للطيران، كما عبرنا في نفس الوقت عن رفضنا للتدخل الأجنبي إزاء ليبيا الصديقة والشقيقة. إننا نطالب بالوقف الفوري لإطلاق النار واستخدام العنف ضد المدنيين وندعو لإتخاذ الخطوات الفورية دون تأخير والاستجابة لمطالب الشعب في التغيير والنقلة النوعية.

Türk başbakanı den Basın Açıklaması

Libya'daki durum hakkında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları Türkiye'nin konumu

Güvenlik Konseyi, Libya'da durumun Mart 2011 17 tarihinde 1973 sayılı BM kararı kabul etti. Ve çözünürlük Birleşmiş Milletler Şartı Bölüm VII, bir karar bağlayıcı uygun olarak alınan ve tüm devletleri onları uymayı gerektiren hükümler içermektedir edilmiştir. Her türlü şiddetin Naroanhae ateş ve aynı zamanda sivilleri korumak için önlemler almaya karar metni olarak, tamamen sivilleri hedef ve derhal durdurulması ilgili taraflar çağırdı çözünürlükte herhangi bir bölümünü yabancı askerlerin varlığına izin net değil insani amaçlarla ve metin için yapılan seyahatler dışında Libya hava uçuşa dayatılması dahil Libya topraklarının.

O, insani yardım akışı için gerekli tedbirlerin hızlı ve herhangi bir engel olmadan almaya karar vurguladı ve aynı zamanda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve bu alanda Afrika Birliği tarafından oluşturulan yüksek seviyede Özel Temsilcisi çabalarına destek Libya halkının meşru taleplerini karşılamak için çözümler için ihtiyaca işaret etti. Çözünürlük Libya'ya silah yasaklanmasına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 1970 sayılı kararı teyit etti ve Libya'ya ait fonların dondurulması üzerine hükmün kapsamını genişletin. Türkiye'nin görüşünü her zaman uluslararası yasallık uygun olarak Orta Doğu ve Kuzey Afrika tüm adımları alınması amaçlanmıştır ifade etti. Bu vicdan kuralı yansıtmak için değişim ve paradigma değişimi ahlaki sorumluluk halkların taleplerine stand by baştan kabul edildiğini herkese açıktır. Gibi Bu bağlamda, Türkiye halkı ve demokratik değişim meşru sürecinin gereksinimlerine yanıt bu taleplere karşı şiddet kullanmadan barışçıl yollarla elde edilmesi gerektiğine inanıyor. Zaten geçti ve bizim tam destek en yüksek değerleri 12 Mart'ta Arap Ligi ve aramak için uçuşa yasak bölge dayatılması üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve aynı zamanda bizim dost ve kardeş Libya üzerinden yabancı müdahaleyi bizim muhalefet ifade edilmiştir. Biz sivillere karşı acil bir ateşkes ve şiddetin kullanılmasını talep ve gecikmeden acil adımlar atması ve değişim ve paradigma değişimi için insanların isteklerine cevap arayın.

Basın bültenini indirتحميل التصريح الصحفي

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url